Mitäs sitä silloin tekisi, kun on huono päivä?

Minulla on juuri nyt meneillään perinteinen ”huono päivä”. Mitä olen oppinut ja kokenut parhaaksi tehdä tällaisena päivänä?

  1. Ole lempeä itsellesi. Anna huonon päivän olla mitä se on. Älä juokse karkuun tai pakene päihteisiin. Ota kaikki ajatukset ja tunteet sekä emootiot myötätuntoisesti vastaan. Älä mieti heti, että mikä tai mikä on tämän huonon päivän takana.
  2. Hengitä. Pysähdy vain olemaan ja poista hetkeksi ympäriltäsi kaikki häiriö, kuten älypuhelin, negatiiviset ja tarvitsevat ihmiset ja melunlähteet. Keskity kuuntelemaan sydäntäsi kuinka se siellä sisälläsi sykkii pyyteettömästi sinun elämäsi taustavoimana. Keskity hengitykseen; havaitse kuinka tyhjäksi voitkaan keuhkosi puhaltaa ja kenties jäädä hetkeksi siihen tilaan. Havaitse kuinka täyteen voit keuhkosi täyttää ja kenties hetken pidättää hengitystäsi ja antaa hapen virrata elimistöösi.
  3. Mieti, muistele ja suunnittele jotain todella mukavaa. Anna itsellesi hetki tässä huonon päivän keskellä saada hyvänolon tunnetta puhtaan mielikuvan kautta. Tuleva tai mennyt ulkomaanmatka tai ikimuistoisen antoisa seksuaalinen kokemus voivat olla hyviä aiheita pikaiselle ja lempeälle mielikuvamatkallesi. Lempeys tarkoittaa tässä kohtaa sitä, että älä anna kielteisen ajatusten häiritä mielikuvaasi. Kun unelmoin tulevasta ulkomaanmatkastani juuri äsken, sisäinen kielteinen ääni muistutti rahapulasta ja matkan huonosta ajoituksesta. Annoin lempeästi äänen olla mitä se on ja jatkoin miellyttävää mielikuvamatkaani ilman kielteisyyden vaikutusta siihen.
  4. Jos havaitset, että olet keskellä römpiötä eli päälle jäänyttä haitallista emootiota, johon liittyy tulkintaa, turhia uskomuksia ja syyttelyä, ja joka vie energiasi ja toimintavalmiutesi, valitse päättäväisesti tulla pois römpiöstä. Römpiö on mielestäni usein selviytymiskeino ja vanha toimintamalli, mutta römpiön kautta ei tapahdu mitään positiivista. Joten tule pois sieltä, sillä sinulla on päätäntävalta itseesi tässä mielessä.(Esimerkki römpiöstä: ystäväsi kertoo sinulle, että olet toiminut häntä kohtaan väärin -> koet riittämättömyyden tunnetta -> puhtaan tunteen kokemisen sijaan tunne jää päälle -> kysessä on emootio, joka nyt alkaa sisältämään liittyy tulkintaa, turhia uskomuksia ja syyttelyä, kuten ”toimin väärin, joten ystäväni hylkää minut varmasti”, ”en lopulta koskaan riitä kenellekään” tai ”kaikki on minun vikaani” -> emootio on nyt haitallinen eli kutsumme sitä römpiöksi -> havaitse tilanne, päätä lopettaa römpiössä rämpinen, koe puhdas alkuperäinen tunne ja palaa hengitykseesi.)
  5. Kirjoita jotain. Tämän tekstin kirjoittaminen auttoi minua huonona päivänäni. Kirjoittaminen auttaa jäsentämään ajatuksia ja toimii kohtuullisen tason itsereflektiona.
  6. Jos huono päivä alkaa muuttua paremmaksi, anna sen muuttua. Älä estä sen muuttumista jäykällä uskomuksellasi vaan luota havaintoihisi. Älä laita päivän kohdalle pysyvää ”huono päivä” –leimaa, kuten en suosittele laittamaan pysyviä leimoja oikein minkään muunkaan asian tai tahon päälle.

Minun huono päiväni parani selvästi tämän kirjoituksen kirjoittamisen aikana ja tästä saattaakin tulla ihan ok tai jopa hyvä päivä. Mutta jos tämä jäisi huonoksi päiväksi, se on ihan yhtä ok. Kaikki on tässä hetkessä juurikin ok. Loppuun siis muistutus, että läsnäolo rulettaa!