Viestini naisille naistenpäivänä

(Huom. kirjoitus sisältää ymmärrettävästi yleistyksiä)

Olen nähnyt ja ymmärtänyt, että naisilla on nyky-Suomessa ja tässä modernissa ajassa haastavaa olla se mitä ovat. Seurauksena on pahoinvointia sisäisellä tasolla. Eniten olen pyöritellyt tätä huomiota nuorten naisten kohdalla. Yksi näkökulma, josta haasteen voi selvästi nähdä syntyvän on vaatiminen ja vaatimukset. Kun aina vain pitäisi, pitäisi ja pitäisi..

MITÄ VAADITAAN?

Kun hieman silmiä avaa ja naisia läsnäolevasti kuuntelee, huomaa, että yleisesti ottaen naisen pitäisi vaatimusten perusteella olla kaunis ja terve, olla hyväpalkkaisessa intohimotyössä, johon on erinomaisen opiskeluputken kautta päätynyt, omistaa oma ihanasti sisustettu asunto ja olla onnellisessa parisuhteessa sen oikean miehen kanssa. Seksielämän pitäisi olla loistavaa, ja perheeseen pitäisi kuulua terveitä iloisia lapsia ja ihania lemmikkejä. Pitäisi olla voimanainen, joka ei luovuta, ja arjen haasteet pitäisi päihittää ryhdikkäästi. Kropan pitäisi olla tikissä ja urheilu pitäisi kuulua jokapäiväiseen elämään. Ikävät tunteet pitäisi piilottaa ja pitäisi olla onnellinen. Pitäisi, pitäisi ja pitäisi.. Kuinka olla aito omanlainen itsensä tässä ideaalisessa, kohtuuttomien, täydellisyyttä himoavien ja pinnallisten vaatimusten  täyttämässä maailmassa?

KUKA TAI MIKÄ TUOTTAA NÄITÄ VAATIMUKSIA?

Niin. Noh, muun muassa yhteiskunta, vanhemmat, ystävät, kumppani, kulttuuri, perinteiset ja modernit uskomusmallit, (sosiaalinen) media sekä työnantaja. Vaatimuksia tulee oikeastaan joka ikisestä ilman suunnasta, ja silloin kun vaatimuksia ei tule ulkopuolelta, tulee niitä omasta mielestä eli sisältä. Se ei vielä välttämättä ole mikään ongelma tai paha asia, että vaaditaan. Mutta se on sitten ongelmallisempi ja pahempi asia, kun nämä vaatimukset jäävät mieleen pyörimään toistuvina looppeina ja tuntuu, että koko ajan vaaditaan jotain, jotain mitä varten ei ole olemassa. Kolikon toinen puoli on sitten se tosiasia, että tietoinen aikuinen ihminen valitsee mahdollisimman usein aidosti itse, mihin vaatimuksiin sanoo kyllä ja mihin ei.

Tiedostamaton, arjen kiireessä kaikkea yhtaikaa suorittava nainen ei huomaa, että vastaa itse ulkopuolelta tuleviin vaatimuksiin tiedostamattaan ”kyllä”.  Tai sitten kamppailee mielen luomien, menneisyydestä kumpuavien ajatusten kanssa, ja turhautumisen jälkeen esimerkiksi uhrautuen sanoo ”kyllä”. Miten pysäyttää tämä kierre?

Pysähdy. Hengitä syvään. Anna ajatusten tulla, älä tarraa niihin kiinni, vaan anna niiden lempeästi jatkaa matkaansa. Ole hetki itsesi ja sisäisyytesi kanssa ihan vain rennosti, ilman vaatimuksia olla mitään muuta kuin mitä juuri olet. Valitse niin, että alat huomioimaan hetkiä, joissa sinulta vaaditaan jotain kohtuutonta. Jotain mikä ei ole sinua varten.

Diplomi-insinöörinä ajattelen, että voit luoda itsellesi mielikuvallisen sisäisen anturin tai hälyttimen, joka ilmoittaa, kun sinulta vaaditaan jotain kohtuutonta. Harjoittelun kautta tietoisuus tämän teeman osalta lisääntyy ja huomaat vaatimisen vähentyneen elämässäsi. Et enää ota niin helposti koppia ulkoa tulevilta vaatimuksilta ja opit myös jämäkkyyttä haitallista sisäistä ääntäsi kohtaan.

Varokaa mitä vaaditte muilta. Pistäkää merkille, mitä siis oikeasti vaaditte muilta. Pysähtykää ja tarkastelkaa rehellisesti, että vaaditteko oikeasti niitä asioita sittenkin itseltänne, mutta olette vain projisoineet kohteen toisaalle. Ja sen jälkeen alkakaa käsitellä vaatimisen teemaa jämäkästi.

Jos koet, että suurin osa vaatimuksistasi syntyy omassa mielessäsi, eli se jyrkkä ja kylmä pirulainen määrää mielesi sisällä, että nyt pitäisi tehdä tuota ja nyt pitäisi olla tuollaista, panosta tunnelukkojesi työstämiseen. Vaativuuden tunnelukko on suomalaisten keskuudessa kolmen vahvimman joukossa (kahdeksastatoista), eli jos sinulla on vahva vaativuuden tunnelukko, et ole suinkaan yksin. Tunne lukkosi -kirja mahdollistaa sinulle arvokkaan startin tunnelukkojen työstämisen polulla ja Murra tunnelukkosi -kirja vie sinua yhä pidemmälle. Minulla on ollut maksimaalisen vahva vaativuuden tunnelukko ja olen saanut sen hallintaan tehokkaasti. Tiedän hyvin, miltä tuntuu, kun sisäinen ääni vaatii vaatimisen perään.

Kokonaisvaltaisen muutosvalmennukseni peruspilarina toimii tunnelukkotyöskentely. Kanssani sinulla on mahdollisuus astua turvallisesti tunnelukkojen työstämisen polulle ja saada tehokkaasti todellisia, pysyviä muutoksia elämässäsi aikaan. Jos kiinnostuksesi heräsi, kurkkaa www.muutoksenpolku.fi ja ota yhteyttä.

Ihanaa naistenpäivää kaikille naisille! Muistakaa, että olette aina ihania ja riittäviä aivan juuri sellaisina kuin olette!